Tips v/d chef

Pioenen

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van deze sprankelende bloem. Bekijk de verzorgingstips van onze bloemisten!

Gerbera

Welke kleur je ook wil, ze zijn bijna allemaal wel te verkrijgen in een Gerbera. Pastel, tweekleurig, een Gerbera kan altijd.

Lavendel

Lavendel is een van de meest geliefde tuinplanten, het hele jaar door decoratief en heerlijk geurend.

Zonnebloem

De zon in huis! Dat heb je natuurlijk met zonnebloemen. Maar hoe houd je die nu zo mooi mogelijk?

Portulaca

Portulaca is een zomerbloeiende, eenjarige plant die zeer goed bestand is tegen zonneschijn en hoge temperaturen.

Boeket verzorgingstips

  • Knip 3 tot 10 centimeter van de stelen af met een scherpe schaar.
  • Zitten er rozen in je boeket? De doorns kun je gewoon laten zitten. Bij verwijdering van de doorns ontstaan namelijk wondjes aan de stelen, waaraan bacteriën zich eenvoudig kunnen hechten.
  • Probeer te voorkomen dat bladeren in aanraking komen met het water in de vaas. Verwijder bij voorkeur zoveel mogelijk bladeren van de stelen.
  • Zorg dat de vaas goed schoon is en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur en voeg het zakje bloemvoeding (Chrysal) toe.
  • Nu kun je het boeket schikken in de vaas, zorg hierbij dat de bloemen voldoende ruimte hebben in de vaas. Meng een oud en nieuw boeket nooit met elkaar, dit verkort de levensduur van het boeket drastisch.
  • Zoek een geschikte plaats voor het boeket. Probeer de volgende zaken te vermijden: tocht, naast de kachel, in de volle zon of naast rijpend fruit.
  • Zie je na enkele dagen oudere bloemen of oude bladeren, verwijder deze. 
  • Ververs om de 2 dagen het water. 
  • Troebel water moet direct ververst worden, maak als het kan de vaas dan weer goed schoon om besmetting van het nieuwe, schone water te voorkomen.
  • Een paar druppels chloor in het water zorgt ervoor dat bacteriën minder kans krijgen zich te ontwikkelen. Combineer chloor echter niet samen met snijbloemenvoeding. In snijbloemenvoeding zit namelijk ook al een bacteriën dodend middel.
freesia

Snijbloemen

pioenroos

Zet de bloemen in schoon water op kraanwatertemperatuur in een schone vaas, gevuld met snijbloemenvoedsel. Let daarbij op het volgende:

  • Laat je bloemen na aankoop niet langer dan 30-60 min. droog liggen.
  • Knip de stelen schuin af met een scherpe schaar.
  • Zet je bloemen niet bij gerijpt fruit, niet bij de (vloer)verwarming, niet in de zon en niet op de tocht.
  • Vul regelmatig de vaas bij met water.
  • De eerste dagen gebruiken bloemen veel water. Ververs het water dan ook om de dag.
  • Haal beschadigd blad weg. Ook het blad wat in het water komt te staan. Dit gaat namelijk rotten.
  • Seizoensbloemen zoals tulpen, ranonkels, narcisjes en hyacintjes hebben weinig water nodig in de vaas.
  • Verwijder de bloemen die niet meer goed zijn uit de vaas. Deze vragen de meeste energie en hierdoor krijgen de goede bloemen minder energie.
  • Zonnebloemen wensen warm water, evenals heestertakken.

Bloemstukken

Zorg dat de oasis vochtig blijft; geef het elke 2 dagen een klein beetje water.

Algemeen

Schuin afknippen

Het schuin afknippen van de bloemen is zeer belangrijk en heeft een aantal redenen. Vaak wordt er vanaf de bloemist een boeket meegegeven die dezelfde dag nog gegeven wordt aan de ontvanger. Het kan dan zijn dat dit boeket een tijdje zonder water heeft gestaan of gelegen. Dit zorgt ervoor dat de onderkant van de stelen uitdrogen. De haarvaten in de stelen kunnen dan minder water opnemen waardoor de bloemen eerder slap gaan hangen. Het schuin afknippen van een stukje van de steel zorgt voor voldoende watertoevoer en dat bacteriën minimale kans hebben om de bloem te infecteren waardoor deze zullen gaan slap hangen.

Gebruik wel scherp gereedschap. Ander gereedschap zoals een botte tang zorgt voor het afknijpen van de haarvaten waardoor de bloemen slechter water opnemen. Een scherp keukenmes is een prima stuk gereedschap.

Het blad van de stelen halen

Om vervuiling van het water te voorkomen, is het van belang dat er geen blad (tulpen uitgezonderd) in het water komen. De bladeren gaan namelijk in het water rotten. Deze rot zorgt weer voor bacteriëngroei en dat is weer niet goed voor de bloemen. De doornen van rozen kunnen gewoon blijven zitten aan de steel.

Uitgebloeide bloemen uit het boeket verwijderen

Haal de bloemen die zijn uitgebloeid zijn uit het boeket. Deze zijn toch al bijna dood en kunnen daarom het beste uit het boeket gehaald worden. Uitgebloeide bloemen kunnen vervuiling van het water geven en bacteriën kunnen dan sneller de vrije hand krijgen en de andere bloemen sneller aantasten.

Een schone vaas gebruiken

Een schone vaas is van levensbelang voor bloemen. Wij adviseren om een glazen vaas te gebruiken. Aan de wand van een glazen vaas hechten bacteriën zich minder snel wat de levensduur van bloemen weer verlengt. Ook kun je bij het gebruik van een glazen vaas beter zien of er voldoende water in de vaas staat. Ook kan er goed bekeken worden of het water nog vers en helder is. Troebel water is niet goed. Dat zijn ontwikkelde bacteriën, algen en dood materiaal van de bloemstelen. Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen.
Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Exotische bloemen hebben vaker wat warmer water nodig.

Wel is het van belang dat de vaas dus echt schoon is. Een transparante vaas geeft voor u goed aan wanneer het water moet worden ververst. Ook dienen bloemen voldoende water te hebben. Sommige bloemen drinken veel meer water dan andere bloemen.

Snijbloemvoeding

Door de jaren heen is de voeding voor bloemen en planten gigantisch verbeterd. Hierdoor blijven de bloemen echt langer staan. Bloeiend levert bij elk boeket snijbloemenvoeding. Gebruik dit ook. Je zult zien dat het echt goed is voor de bloemen. Ze blijven langer mooi maar ook zal de bloem beter in bloei komen. Let wel op dat het niet te weinig water is wat u gebruikt in combinatie met de bloemenvoeding.
Teveel voedingsstoffen kunnen zorgen voor een verbranding van bloemstelen en bladeren.

Warme plekken (zon) en/of tocht

Bloemen houden niet van zon, tocht of warmte. De warmte of tocht versnelt het verbruik of verlies van vocht bij bloemen. De bloemen verliezen sneller vocht dan dat ze het op kunnen nemen. Daardoor verouderen of verslappen de bloemen veel sneller. Ze gaan dan hangen. Erg zonde. Dus bloemen plaatsen in de zon of lekker warm bij de kachel of open haard is niet verstandig. Een tochtige plek is eveneens niet goed voor de bloemen. Door tocht verdampen bloemen meer vocht dan dat ze kunnen opnemen. daardoor gaan de bloemen ook eerder slap hangen.

Fruit en Groente

Zet bloemen niet bij fruit of een fruitschaal in de buurt. Fruit ondergaat namelijk een rijpingsproces. Dit rijpingsproces gaat gepaard met het uitstoten van Ethyleengas. Dit gas is voor de bloemen schadelijk. Bloemen leven hierdoor minder lang in de vaas en gaan dus sneller slap hangen.